Не, няма да рекламираме добавки. Ще говорим за витаминната бомба, която есента щедро ни предлага – тиквата!
Това е продукт, който не бива да подминаваме в магазина. Запознайте се с ползите и отивайте на пазара.
В тиквата се съдържа 4-5 пъти повече каротин, отколкото в морковите. Това е чудесна подкрепа за очите и за кожата. Тиквата съдържа много антиоксиданти, което я прави много подходяща за естествен детокс на организма. Богатството на минерали помага за топене на мазнини и подобряване на метаболизма. Смята се, че е полезна при рак на гърдата и на стомашно-чревния тракт. Като добавка – тиквените семки са отличен източник на желязо и унищожават доста от видовете паразити в организма. Тиквата съдържа и триптофан – важна аминокиселина, която отговаря за изработката на серотонин и ни осигурява добро настроение.
Диетолозите препоръчват тиквата да се консумира сурова – в смутита. Но може да се приготвя като крем супа, на пара, а и печена за десерт.
Предлагаме най-популярната рецепта за супа:
Сваряваме няколко парчета тиква ( около 500 гр), два моркова и една малка глава лук. Като омекнат, пасираме. Добавяме стотина милилитра прясно мляко (ако имате непоносимост към лактоза, може да е бадемово). Добре е млякото да не е студено -затова предварително го изваждаме от хладилника да постои на стайна температура. Настъргваме джинджифил и разбъркваме добре. Поръсваме със сурови тиквени семки. По желание можем да добавим крутони.
Добър апетит!