
Един от характерните аромати на есента у нас е ароматът на печените чушки – любимо ястие на всеки. Приготвяме ги панирани, пълнени, добавяме ги във вкусна салата. Те са богати на витамин А, Е, B, С, съдържат голямо количество калий и фосфор. Фибрите им помагат за добрата работа на храносмилателния тракт.
Сега е моментът да съхраним за зимата известно количество чушки. Начините са няколко – сурови цели, нарязани, печени. Нашите кулинарни експерти не препоръчват да поставяте във фризера нарязани. Тях можете да ги ползвате за супи или миш маш, но при размразяването омекват много и не са особено добри за готвене. Най-добрият вариант е да ги изпечете, да ги оставите да изстинат и след това да ги разпределите по няколко в найлонови пакетчета като ги завържете добре, но без да оставяте много въздух. Така, след като ги извадите за ползване и ги обелите, те ще са запазили уханието си и вкуса си. В това състояние могат да се приготвят по всякакъв начин – и пълнени, и за миш – маш, и за паниране, и за салата или като гарнитура с оцет и чесън, поръсени с магданоз.
Някои предпочитат стерилизацията в буркани. Това също е вариант, но нека не забравяме, че при варенето се унищожават много от полезните им съставки.
Сн. gotvach.bg