0 0
Време за четене1 Минути, 8 Секунди

Има хора, за които спортът в затворено пространство не е желан избор – нито фитнес, нито йога студио, нито зумба и т.н. За тях, а и за всички всъщност, най-полезна е разходката в планината. Дъждовете тази пролет попречиха за активно движение там, но пък топлите дни предстоят и можем да планираме преходи. В зависимост от възможностите на организма ни трябва да си изберем подходящи маршрути, които да преминаваме поне веднъж седмично.

New Wave Ads

Отдавна е доказано, че една разходка високо в планината е истинска кислородна бомба за организма. Пречистваме мислите си, клетките си, насищаме ги с кислород. Това ни прави много по-креативни, работоспособни, позитивно настроени.

Ако не сте тренирани, започнете с маршрут, който не е стръмен. Минете не повече от пет километра. Постепенно увеличавайте разстоянието. Правете почивки, които можете да съчетаете с дихателни упражнения на място. Дори и да нямате проблеми със ставите, ползвайте туристически щеки – те осигуряват плавилна координация на тялото при ходене, дават стабилност и помагат за правилна стойка.

Не забравяйте винаги да си носите зареден телефон, вода и връхна дреха. Обърнете специално внимание и на качеството на обувките, с които ще правите преходи. Обикновените маратонки не са правилен избор. Кракът трябва да има стабилност, подметката да е по-плътна.

Най-добре е да опознавате планината в компанията на приятели, не сами, както и да не предприемате непознати маршрути.

Сн. wirestock on Freepik

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon