0 0
Време за четене1 Минути, 34 Секунди

Почти всяка домакиня обича да отглежда красиви цветя у дома – било вътре в стаите, било на балкона. Има три растения, които притежават изключителни свойства да пречистват въздуха и които е добре да имаме вкъщи.

Първото е палма с наименование Areca palm (Dypsis lutescens). В българските цветарници ще я срещнете като Палма Арека. Тя идва от тропиците на Мадагаскар и се смята за рядко растение. Издържа на полусенчести и светли места без директно осветяване. Трябва да се избягва да се подлага на силно слънчево греене. Стволът й прилича на бамбук, а листата й постепенно стават златисто жълти. Обича почвата й да е мокра постоянно, но без да се полива прекомерно. Чрез пръскането на листата й с вода се повишава влажността в помещението. Изсъхналите клонки трябва винаги навреме да се отстраняват и така растението ще върви здраво. То помага много за увеличаване на кислорода в дома.

Майчин език

Другото растение, което ботаниците препоръчват да отглеждаме в дома или офиса, е Mother in law’s tongue ( „Eзикът на свекървата“). Латинското наименование е Dracaena trifasciata, а у нас е познато като Змийско растение, Майчин език или Свекърва. То не е капризно. Вирее добре и на по-тъмно, и на много светло място. Учените твърдят, че е особено активно нощем и именно тогава играе голяма роля за кислорода във въздуха.

Дяволски бръшлян

Третият естествен пречиствател е Money plant или Epipremnum aureum. У нас го наричаме Дяволски бръшлян. Има големи лъскави листа с жълти петна. Наистина неговото най-силно качество е въздействието върху въздуха. Може да понася и по-сенчести места. Вирее добре и при изкуствена светлина. Много красиво стои, когато е висящо. Прекомерната влага може да доведе до пожълтяване на листата, затова трябва да се внимава с поливането. Добре е почвата малко да изсъхне и тогава да се налее отново вода. Расте бързо и може да достигне 20 метра. Затова периодично се подрязва, за да се поддържа желаната дължина.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon