
Дълги години българските домакини са приготвяли ястията с рафинирано слънчогледово олио. Днес също в много домакинства то е основното, рядко се купуват и използват други.
Растителните масла могат да придадат различен аромат на храната, да я направят по- вкусна. Ако в салатата добавим кедрово или бадемово олио, тя ще придобие съвсем различен вкус и със сигурност ще стане любима на семейството. Всяка домакиня може да експериментира и да излезе извън рамката на най-използваните масла – слънчогледово олио и зехтин. Експертите съветват да имаме на разположение три-четири и да разнообразяваме храната. Но трябва да се изберат правилните. Рафинираните не са сред тях.
Растителните масла не са само цяла нова вселена от вкусове. Те носят определени ползи за организма и са жизненонеобходими. Неслучайно от векове им е придаден даже и сакрален смисъл. Например елей, с който духовниците благославят. И това е така, защото компонентите, които се съдържат в нерафинираните масла, са в основата на живота на човешкия организъм. Обединява ги това, че имат глицерин и ненаситени мазнини с Омега 3,6 и 9. „Тук трябва да разсеем един мит, който се наложи през последните години. А именно, че Омега 6 не ни енужен, защото прави възпаления.А поколения наред са използвали слънчогледово олио, за което се твърди сега, че е вредно, защото има Омега 6. Но знаете ли, че в така популярния зехтин полезният Омега 3 е в много малко количество?! В много по-голяма степен е Омега 6. А средиземноморската диета, която се смята за най-правилната, съществува от векове и хората не са страдали от кой знае какви възпаления“, казва диетологът д-р Евсеева.По думите й възпалението е защитна реакция на организма и тя не зависи от приетото масло. „Ако тялото е в ситуация да се защити от някакво нарушение в работата му, то ще направи такава реакция, независимо какво ядете“, пояснява експертът като подчертава, че на човека са му нужни и трите вида мастни киселини Омега. Затова в храната ни трябва да има разнообразни масла, но задължително нерафинирани, първа преса. Тя предупреждава, че рафинираните масла, които се правят от остатъка, преминават специална обработка при производството, която ги лишава от полезните за човека мазнини и витамини и могат да нанесат вреди.

Омега 3 се съдържа в най-висока степен в лененото олио. Също и в ореховото, кедровото, синапеното и конопеното масло. По-малко е в маслото от авокадо. Важно условие е тези масла да са студенопресовани и пресни, защото много бързо се окисляват и гранясват. Също така е важно да се съхраняват в хладилника. „В нерафинираните масла има много голямо количество витамин А и Е. Ако ги приемаме в достатъчно количество, няма нужда да се купуват добавки“, казва още д-р Евсеева.
Всяка секунда в човешкия организъм умират милиони остарели клетки и той изгражда нови.Тъканите в различните органи се обновяват за определен период – от няколко часа до няколко месеца. Например в стомаха някои клетки се сменят за 4-5 дни, в черния дроб до половин година и т.н. Клетката е сложна структура, която съдържа и полиненаситени мастни киселини, които имат основна роля в изграждането й. За да си набавим нужното количество от слънчогледови семки, например, трябва да изядем огромно количество. Затова от древността човечеството се е научило да използва този „строителен“ материал чрез маслата. Те са изключително важни и за работата на главния мозък. Той се развива до 24-годишна възраст. „Затова децата също трябва да приемат достатъчно ненаситени мастни киселини. Бебето си ги взима от кърмата и е добре майката да си ги осигурява всекидневно“, казва още д-р Евсеева. В този смисъл всякакви диети с обезмаслено мляко, премахване на маслото от рациона, крият опасности за здравето. Полезните мазнини не са причина за наднормено тегло.
Нормалното количество е 4-5 чаени лъжички на ден. За хората, които дълго време са употребявали при всяко хранене животински белтък, е добре да започнат с по-малък прием на мазнини като първо намалят животинските храни до веднъж -два пъти седмично. Смята се, че при хора с такъв начин на хранене има свръхколичество животински протеин, който също е проблем за организма и правилното усвояване на нерафинираните мазнини.
Една от причините за хормоналния дисбаланс също се крие в недостатъчния прием на правилни мазнини.