0 0
Време за четене4 Минути, 12 Секунди

Не може да правиш едно и също и да очакваш различен резултат и промяна. Тази житейска мъдрост с голяма сила се отнася към усилията на мнозина да си върнат здравословното тегло и да се отърват от килограмите мазнини, които носят върху себе си и които влошават състоянието на организма им.

Тези хора задължително трябва да променят нещо в ежедневието си. Според д-р Барбара О’Нийл – австралийски нутриционист с огромен опит, първото нещо е човек да промени часовете, в които се храни. „Това би имало голямо въздействие върху процеса на отслабване, но още по-мощен ефект би дала промяната на вида храна, който приема напълнелият“, казва тя. Как се храни съвременният човек – често пропуска закуската, бързайки за работа, на обяд хапва нещо набързо и вечерта след 20.00 яде обилно, след което отива да си легне. В промеждутъците посяга в различни часове към чипс, снакс, кекс, вафли… Д-р О’Нийл предлага друго като има предвид резултатите на нейните пациенти през годините. „Яжте закуска като крал, обядвайте като кралица, вечеряйте като бедняк. Какво правят нашите съвременници – закусват и обядват като бедни, обаче вечерята е като за крал и кралица едновременно“, коментира тя и споделя, че пациентка я е попитала какво точно ядат бедните вечер. „Понякога нищо“, отговорила докторката. Китайците имат подобна древна мъдрост: „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята дай на врага си“.

Барбара О’Нийл

Когато тялото получи нужните му хранителни вещества през активната част от деня, то има енергия и време да изгори приетите калории. И съответно – ако те му се дават предимно вечерта преди сън, то няма как да ги употреби и ги складира. През нощта биологичният ритъм на организма е строго определен от Създателя и тялото извършва очистителни процеси. Ако стомахът е пълен, те спират, за да се смила храната. Неизползваната глюкоза се превръща в тлъстини. Всичко това води до хранителен хаос, натрупване на токсични вещества от несмляна храна и накрая до болести. Ако понякога на човек му се наложи да присъства на вечеря, добре е да хапне нещо леко и след това да се разходи на въздух поне половин час. Но това трябва да е изключение, не ежедневие.

Говорейки за храната, най-важното е какво точно се яде. Съветът на лекарката е да се намалят бързите въхлехидрати, не мазнините. „Не е виновно маслото върху филията хляб, хлябът е причината“, казва тя като подчертава, че ниско мазнинната диета е опасна, защото организмът има нужда от мазнини. Но от правилните такива, а не от слънчогледово олио, например, особено, подложено на термична обработка при пържене или варене на храна. „Не докосвайте в магазина олио в пластмасова бутилка. Купувайте студенопресован зехтин в стъклени шишета и то тъмни на цвят“, съветва Барбара. По думите й пържените в олио храни са също в графата силно опасни. Вместо това месо може да се пържи в зехтин или кокосово масло. „Разберете, не мазнините ви правят тлъсти, а изкуствено обработените олиа и въглехидрати!“, казва лекарката.

Навикът да се закусва с кроасани, банички, кифли, донътс и какви ли не тестени изделия е изключително вреден. Те натрупват мазнини в точно определени места по тялото – корем, бедра, ръце, около вътрешните органи и постепенно се превръщат в опасност за здравето на всички органи и системи. Защото щом тялото видимо е затлъстяло на повърхността, то значи има много излишна мазнина и вътре около органите.

Една от причините за много съвременни болести са тестените изделия от бяло брашно. Днешната пшеница няма нищо общо с тази отпреди десетилетия. Отглеждането й, генномодифицираните видове с цел издръжливост и повече печалба, водят единствено до болести при консумиращите такива храни. Понякога такъв тип храна покачва глюкозата в кръвта в пъти повече и по-бързо от бялата захар. Затова белият хляб, закуските от тесто са крайно нежелателни в порциона на хората с инсулинова резистентност или диабет тип 2. Но е добре да се избягват от всички.

„Когато се нахраним правилно, оставяме стомаха на спокойствие, за да си свърши работата. След час -час и половина можем да пием вода. Организмът има нужда от почти четири часа, за да разгради храната. През това време не трябва да прави нищо друго“, казва Барбара като предупреждава, че мнозина след обилно хранене не чакат дълго, за да започнат да похапват още и още нещо, ей така уж междудругото. След като е приключил смилането, стомахът се нуждае от още един час почивка, преди да му се даде нова храна. Затова тя горещо препоръчва интервалното гладуване на хора, които искат да отслабнат. Което значи да няма междинни хранения. Особено, ако са някакви сладкиши, приети на гладно. Резките покачвания на глюкозата са гарантирани. Оттам и нови тлъстини по тялото.

„Калориите са единица мярка за енергия. Ако ежедневието на човек не изисква големи усилия и разход на енергия, то тогава храненето му трябва да бъде ниско калорично. И обратното. Важното е това, което влиза в организма, да не е повече от разходваната енергия“, казва още д-р О’Нийл.

Накратко – олекотете вечерята, махнете всички рафинирани мазнини и бързи въглехидрати от храната си, както и бялото брашно, използвайте правилните мазнини, спазвайте интервал от няколко часа между храненията, пийте достатъчно вода и ще се радвате на добър резултат.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon